BESKRIVNING
NORFOLK TERRIERN, den behändiga, sportiga lilla hunden med "Personality Plus"

På 1800-talet utvecklades lokala terriervarianter i Storbritannien allt efter traktens speciella arbetsförhållanden. I East Anglia fick man fram en liten, kortbent men rörlig terrier med sträv, hård, röd päls och robust kroppsbyggnad och temperament huvudsakligen ämnad att hålla gårdarna fria från råttor och andra skadedjur.

Det var väl inte för intet studenterna i Cambridge tog denna lilla terrier till sina hjärtan. De var inte bara kompisar, med på allehanda upptåg, utan hjälpte också sina ägare att hålla råttorna borta från skafferiet och var "goa" sängvärmare i de kalla studentrummen.

1932 godkändes de av The Kennel Club som ras under namnet Norwich Terrier, som hade både uppstående och nedhängande öron. Först 1964 delades rasen och de med nedhängande öron fick namnet Norfolk Terrier.

Norfolk Terriern är öppen, okomplicerad, pigg, orädd, energisk, glad och vänlig. (Det står t o m i standarden att den skall vara älskvärd och inte får vara grälsjuk). Den är mån om att vara sin ägare till lags och är inte skällig.

Pälsen skall vara hård, sträv, rak och tätt åtliggande. Lång, mjuk päls är inte rastypisk och är då svårskött. Är den av korrekt kvalitet behöver den bara borstas och kammas regelbundet samtidigt som man drar av de längsta, litet lösa håren. De vanligaste färgerna är röd, vete och black/tan. Svansen får i Sverige inte längre kuperas. Norfolk Terriern är cirka 25-26 cm hög. Den har inga kända rasbundna sjukdomar och blir ofta 12 - 15 år gammal.

Med sin behändiga storlek, robusta kroppskonstitution, praktiska päls och sitt "tuffmjuka" sätt är Norfolk Terriern den perfekta familjehunden både i staden och på landet. Den kräver inte mycket motion men hänger gärna med på skogspromenader. Eftersom den är vaken och intelligent har flera Norfolk Terriers utmärkt sig i lydnads- och viltspårsprov liksom i agility. 
Norfolk Terriern finner sig väl tillrätta i olika situationer och gör det bästa av allt genom sitt bejakande och positiva sätt att se på tillvaron.

Min strävan är att behålla de egenskaper rasen framavlades för; 
en härdig, praktisk liten terrier med korrekt päls, gärna röd och robust 
och med "lots of spirit".

Illustrationer: Elisabeth Matell


Copyright © Bayleaf's StarwingDesign*~
Respektera Copyright - låt grafik och bilder vara kvar på hemsidan!
[Start][Kenneln][Norfolk][Dalmatiner][Valpar]Info][Nytt][Länkar][Gästbok]